Zorba the Greek Test | Final Test - Easy

This set of Lesson Plans consists of approximately 156 pages of tests, essay questions, lessons, and other teaching materials.
Name: _________________________ Period: ___________________

This test consists of 15 multiple choice questions and 5 short answer questions.

Multiple Choice Questions

1. After rescuing Zorba from being captured, what happens to the widow in his war story?
(a) She dies in childbirth.
(b) She dies when Zorba sets her village on fire.
(c) He marries her and is with her for several years.
(d) She runs away to live in a distant village.

2. The narrator disagrees with the way the old man on the mountain trail does what?
(a) The old man smokes too many cigarettes.
(b) The old man talks too much.
(c) The old man insists that it's sinful to mark one's preference for certain foods.
(d) The old man does not treat his wife as an equal.

3. In Chapter 16,what type of power does the narrator attempt to describe?
(a) The power of the human body.
(b) The power of the rail system.
(c) The power of a sexual relationship.
(d) The power of the mind concentrated on one thing.

4. What is the statue of Our Lady of Revenge notorious for?
(a) Killing a group of sinful monks.
(b) Killing an Algerian army.
(c) Killing greedy landowners.
(d) Killing all of Crete's thieves.

5. Who does the narrator see as he is walking toward the village on Easter?
(a) Zorba.
(b) Buddha.
(c) The widow.
(d) Madame Hortense.

6. What miracle do the monks come down from the mountain to share?
(a) Zaharia saved a man through meditation.
(b) The Holy Virgin of Revenge has killed an army of invaders.
(c) Zaharia has reached enlightenment.
(d) The Holy Virgin of Revenge has killed Zaharia.

7. What happens to Gavrili in the night at the monastery?
(a) He is murdered by his lover.
(b) He is raped.
(c) He is held hostage by invaders.
(d) He thinks he hears God speaking to him.

8. When the narrator loses everything, what does he find?
(a) Revolution.
(b) Intense sorrow.
(c) Death.
(d) Happiness.

9. What happens when the first log is tested on the new railway?
(a) It rail system works well but is in need of a few minor adjustments.
(b) The whole structure shakes and the log is destroyed along the way.
(c) The structure is sound, and the log reaches its destination.
(d) The structure shakes unsteadily, but the log makes it all the way.

10. Why does the narrator feel like he can forget about the Enlightened One?
(a) Mining is all that he cares about now.
(b) His sexual relationship is more fulfilling that meditation.
(c) He has finished his Buddha Manuscript.
(d) He has become engrossed with the physical world.

11. What does the narrator tell Zorba that they will one day build?
(a) A house near the mine.
(b) The monastery of free men.
(c) A new cable rail system.
(d) A statue of Buddha.

12. What language does Zorba teach the narrator in chapter 25?
(a) Latin.
(b) Old Greek.
(c) Dance.
(d) Italian.

13. What does Zorba learn when he awakens from a dream in Chapter 23?
(a) The narrator's old friend is taking over as foreman of the mine.
(b) The narrator is dying.
(c) The narrator has decided to leave Crete.
(d) Madame Hortense is dying.

14. Why does Zorba refuse to sleep with Madame Hortense in Chapter 19?
(a) It is lent.
(b) He is ill.
(c) He believes God wants them to wait until marriage.
(d) He is unable to perform.

15. What causes Zorba to become infuriated after Hortense's death?
(a) Madame Hortense has not left him anything in her will.
(b) The narrator announces that he will leave Crete.
(c) The narrator does not have the answers to his questions.
(d) The narrator fires him from the mine.

Short Answer Questions

1. What does the narrator say about Hortense becoming a bride?

2. What does Zorba say prompted him to quit the army?

3. What does the narrator promise to binge on so that he no longer desires it?

4. After receiving a letter from his friend in Chapter 25, who does the narrator warn when he feels a sense of danger?

5. After sleeping with the widow, what does the narrator realize?

Multiple Choice Answer Key

1. B
2. D
3. D
4. B
5. C
6. D
7. A
8. D
9. B
10. C
11. B
12. C
13. D
14. A
15. C

Short Answer Key

1. What does the narrator say about Hortense becoming a bride?

It takes away from her allure as a widow.

2. What does Zorba say prompted him to quit the army?

Seeing the orphans of a priest he killed.

3. What does the narrator promise to binge on so that he no longer desires it?

Books.

4. After receiving a letter from his friend in Chapter 25, who does the narrator warn when he feels a sense of danger?

His soldier friend.

5. After sleeping with the widow, what does the narrator realize?

"The soul is flesh as well."

This section contains 712 words
(approx. 3 pages at 300 words per page)
Copyrights
BookRags
Zorba the Greek from BookRags. (c)2015 BookRags, Inc. All rights reserved.