Zorba the Greek Test | Mid-Book Test - Easy

This set of Lesson Plans consists of approximately 156 pages of tests, essay questions, lessons, and other teaching materials.
Name: _________________________ Period: ___________________

This test consists of 15 multiple choice questions and 5 short answer questions.

Multiple Choice Questions

1. What pact do the narrator and his best friend make before parting?
(a) They agree to a double wedding when they reunite.
(b) They agree to telepathically warn one another of danger.
(c) They agree to fight in the war together.
(d) They agree to one day own a lignite mine together.

2. What is one of the narrator's goals at the end of Chapter 4?
(a) He wants to grow his hair long.
(b) He wants to learn to meditate.
(c) He wants to forget about Buddha.
(d) He wants to improve his vocabulary.

3. What incident on the beach mellows the narrator's restlessness?
(a) He sees a shooting star.
(b) He hears strange music.
(c) He accidentally kills a butterfly.
(d) A horse and rider pass by.

4. Why does Zorba suggest that the narrator should burn his library?
(a) Because the books are unrelated to mining.
(b) Because his books don't celebrate nature enough.
(c) Because the books are romantic.
(d) Because the books are religious.

5. What is the primary message in the book that the narrator is reading?
(a) It exhibits the excellence of true love.
(b) It makes an example of the inefficiency of bookworms.
(c) It emphasizes the virtue of possessing nothing.
(d) It offers instruction on running a mine.

6. What does Zorba say that his 80 year-old grandmother wanted?
(a) She wanted the wars to end.
(b) She wanted a young husband.
(c) She wanted to travel to Crete.
(d) She wanted to be serenaded.

7. In regards to food, what three categories does Zorba say that the three different types of men turn their food into?
(a) Sex, work, and fat.
(b) Fear, love, and God.
(c) Fat and manure, work and good humor, and God.
(d) Love and kindness, manure and energy, and gluttony.

8. What does Zorba's gift prompt Madame Hortense to do?
(a) Talk about her love affairs.
(b) Leave the room.
(c) Start crying.
(d) Profess her love for Zorba.

9. What does the narrator's manuscript become for him?
(a) A meditation on finding true peace.
(b) A guideline for feeling comfortable in the Void.
(c) A war-like attempt to completely remove the prophet from his soul.
(d) A blueprint for redesigning the mine.

10. What reason does the narrator give in his argument that Zorba should not pressure him to visit the widow?
(a) Acting impulsively is against his nature.
(b) Acting impulsively is his nature and he's trying to change.
(c) He needs to stay focused on his writing.
(d) He doesn't want to hurt the widow's feelings.

11. What happens at the mine in Chapter 9?
(a) Five men suffocate to death.
(b) They find record amounts of lignite.
(c) It collapses.
(d) A baby is abandoned there.

12. How does Zorba describe God?
(a) He likens him to the mine.
(b) He describes him as "ether."
(c) He describes him as a crazier and wilder version of himself.
(d) He describes him as peaceful and quiet.

13. Who were Madame Hortense's four great loves?
(a) Four admirals from England, France, Italy, Russia.
(b) Four thieves from Crete.
(c) Four chefs from Italy, France, Spain, and Poland.
(d) Two pilots from America and two from Germany.

14. What has historically impacted Crete and the Cretan people more than anything else?
(a) Wars.
(b) Movie theaters.
(c) Carnivals.
(d) Religious ceremonies.

15. What does the narrator decide about the poetry he has always loved?
(a) It is worthless and does not relate to the true human experience.
(b) It should be banned and removed from all libraries.
(c) It is a foundational part of his sophisticated world view.
(d) It helped him get through his youth but is of little value now.

Short Answer Questions

1. How does Lola refer to Zorba?

2. Who does the narrator hire to help him mine lignite on the island?

3. Why does Zorba begin to feel restless and depressed while in Candia?

4. Why does Zorba tell the narrator not to preach equality of the sexes?

5. What body part is Zorba missing a part of?

Multiple Choice Answer Key

1. B
2. C
3. C
4. B
5. C
6. D
7. C
8. A
9. C
10. A
11. C
12. C
13. A
14. A
15. A

Short Answer Key

1. How does Lola refer to Zorba?

Grandad.

2. Who does the narrator hire to help him mine lignite on the island?

Zorba.

3. Why does Zorba begin to feel restless and depressed while in Candia?

He realizes he's aging.

4. Why does Zorba tell the narrator not to preach equality of the sexes?

He says it will disrupt the island's way of life without offering solutions for making it better.

5. What body part is Zorba missing a part of?

Finger.

This section contains 689 words
(approx. 3 pages at 300 words per page)
Copyrights
BookRags
Zorba the Greek from BookRags. (c)2017 BookRags, Inc. All rights reserved.
Follow Us on Facebook