Forgot your password?  

Resources for students & teachers

This eBook from the Gutenberg Project consists of approximately 47 pages of information about Wanted, a Young Woman to Do Housework.

The following schedule, however, combines an early breakfast and a late dinner, in a family where only two employees were kept: 

First Employee

From 7 A.M. to 12 M. 5 hours
From 5 P.M. to 8 P.M. 3 hours
-------
8 hours

Second Employee

From 12 M. to 5 P.M. 5 hours
From 7 P.M. to 10 P.M. 3 hours
(or from 8 to 11 P.M.)
-------
8 hours

EIGHT HOUR SCHEDULES FOR THREE EMPLOYEES

The greater the number of household employees, the easier it is to make a satisfactory working schedule.  But the temptation to specialize the work is greater, and should be carefully guarded against.  It is just as necessary with three employees as with one for the housewife to insist that each one be capable and willing to do all kinds of work in the home, including sewing and taking care of children.

With three employees, the housewife ought to make them take turns in cooking and serving one of the three meals each day.  This enables them to become familiar with the dining room and with the different dishes for each course; it also removes any feeling of embarrassment which naturally might be felt by an employee who is rarely called upon to cook or serve a meal.

To have an expert needlewoman in the house is a great boon to the housewife, and when she has three employees who can sew in her home, she ought to insist upon a great deal of sewing and mending being done by each one of them.

It is rare that the “servant” of to-day is a good sewer; in fact the housewife would hesitate to ask her to do even the ordinary mending, but when one engages household employees on an eight hour schedule, and when there are a hundred women to choose from, it is not hard to find several who sew well.

SCHEDULE NO.  VIII

It is so easy to plan the housework for three employees that one schedule as an example seems quite sufficient, and the only thing that the housewife must remember is to make all the work interchangeable.

First Employee

From 7 A.M. to 11 A.M. 4 hours
From 12 M. to 4 P.M. 4 hours
-------
8 hours

Second Employee

From 11 A.M. to 3 P.M. 4 hours
From 4 P.M. to 8 P.M. 4 hours
-------
8 hours

Third Employee

From 2 P.M. to 5 P.M. 3 hours
From 6 P.M. to 11 P.M. 5 hours
-------
8 hours

CONCLUSION

Follow Us on Facebook